2014. március 15., szombat

Haláltánc

Multifandom írás, a cím egyben műfaji meghatározás. (Az ötletet az irodalomtételnek köszönjétek.)



A Halál 
rendszerint táncba viszi,
majd sírba kényszeríti 
a legkülönbözőbb társadalmi típusokat képviselő 
embereket.


Sherlock keze hideg és nyirkos, és most először jut eszébe, mennyire képtelen dolog ez az egész reakció, hiszen a hőmérséklet itt is állandó, és az ő teste mégis változik valami hatására. Egy hatásra, amit John a lelkének csúfol, érzelemnek és egyéb értelmetlen dolognak. Sherlock megtanulta a férfi kedvéért, hogy a Föld a Nap körül kering (egy nagyobb erő vonzásának rabjaként, végtelen monotonsággal), és azt is, hogy a tudata igazából az emóciók körül kering (egy apró erő rabjaként, milliónyi-ismeretlenes egyenlet szerint). Ezek közül azonban egy sem magyarázza, hogy milyen erőnek engedelmeskedik a teste, amikor apró rándulások és tétova mozdulatok cikáznak át rajta. Ösztönös lépések és még ösztönösebb forgások lesznek a tapogatózó gesztusokból, és Sherlock minden fájdalomhullám pillanatában megfeszül, hogy abbahagyja az esztelen pörgést, és szédülés nélkül megálljon, de mindannyiszor képtelen rá.

Sherlock igazából halott.

Mellette egy ballonkabátos férfi.

A ballonkabátos férfi igazából angyal.

Most éppen angyal, az Úr célnak megfelelően lelketlen szolgája, és néha hisztérikusan felnevet (Deantől tanult nevetni), hiszen ő maga a megtestesült Tudat, mégis tudatlannak érzi magát. A porhüvely hasadozik rajta, minden csigolyája élesen áttűnik a bőrön, amihez olyan kétségbeesetten ragaszkodik, mert olyan lélegzetelállítóan emberi. A bőrkabátos férfi emléke hasadozik a lelkében, minden érintése és íze és illata szilánkokra hullik, amikhez olyan kétségbeesetten ragaszkodik, mert Dean olyan lélegzetelállítóan emberi. Castiel szárnyai méltóságteljesen suhognak, miközben hajlong és meg-megvonaglik, és az angyal most először szégyelli őket. Annyira meg szerette volna mutatni őket Deannek, büszkén állt volna elé teljes valójában – aztán lassan megszokta, hogy kötőszövetek, csontok és inak oszlopcsarnokában kóborol a lénye.

Castiel igazából halott.

Tekintete egy karcsú férfire téved.

A karcsú férfi igazából egy nemlétező város szülötte.

A karcsú férfi neve Cecil: öt hang melodikusan csengő sorrendben, a rádiófrekvenciákon átszűrődve, egy laborköpeny gallérjába suttogva, belekiáltva a sivatag vörösen vibráló csendjébe, a titkosrendőrség jegyzetei között. Cecil mosolyogva táncol, bohó, kapkodó lépések és szenvedélyes elemek kavalkádjává bomlik a lénye, csak a bokacsizma, a feszes farmer és a lila ing tartja össze. Nevetésbe rejti a vicsorgást, tenyerébe vájja a körmeit, alig észrevehetően magába mar: ő így sír, mert a teste az arca.* Carlostól azt tanulta, hogy bajt jelent, amikor az emberek szabályos kört alkotnak és szentségtelen dolgokat kántálnak, azonban most nincs ereje elborzadni a vonagló tömeg láttán. Démonok szívdobbanásai adják az ütemet, és Cecil tovább táncol, a tüdejéből kipréselődik a levegő, de csak kacagni képes.

Cecil igazából halott.

Vele szemben sápadt férfi görnyedezik.

A sápadt férfi igazából vérfarkas.

Ezt csupán sebhelyek, valamint szakadt ruhák alatt lapuló kötések bizonyíthatják, és talán a mohó éhség a vadul csillogó szempárban, de ezeken túl Remus szinte elveszettnek tűnik. Riadtan keresi a pálcáját, csapzott tincsei a homlokába hullanak, és szorosan lehunyt szemekkel próbál felidézni egy szép emléket, bármit, ami kiszabadíthatná innen. Ezt Sirius tanította neki, amikor a Szellemszállás falának dőltek, a porba rajzolgattak és nem mertek egymásra nézni. Remus félt attól, hogy normalitást látna, szépséget és erőt. Sirius attól rettegett, hogy összetörtséget látna, egy remekmű fájdalmas pusztulását. Havonta ültek itt, ugyanezekkel a gondolatokkal, Remus mégis tisztán emlékezett erre az egy alkalomra. Most is ezt idézi fel, belekapaszkodna, de tehetetlen. Groteszkül botladozik, muszáj mozgásban lennie.

Remus igazából halott.

Néha összeakad egy göndör hajú férfivel.

A göndör hajú férfi igazából beteg.

A zsebében kotorászik, valami gyógyszert keres, ami eltüntetné ezt a lidércnyomást. Régóta nem tudja, milyen gyógyszereket szed, hogy melyik mire jó, csak a látvány teljessége segít neki a tájékozódásban: a tenyerén kék pirula, fehér kis henger és három vagy négy bogyó – most nem emlékszik, pontosan mennyi, de ha látná a kompozíciót, meg tudná mondani, mi hiányzik. Hannibal tanította neki, hogy figyeljen a részletekre. Nem, talán mégsem a pszichológus – Will erre sem emlékszik tisztán. A fejében idegen emberek emlékei között idegen emberek gondolatai kavarognak. A halántéka lüktet, a homlokán izzadságcseppek gördülnek le, a szemei szúrnak, ajkai cserepesek. Hannibal azt mondta, ilyenkor innia kell. Azt is mondta, hogy ő egy pszichopata, egy gyilkos – vagy ezt csak Will hallotta ki a szavaiból. Nem emlékszik, egyszerűen nem tudja. Will Graham nem képes gondolkozni, csak táncol.

Will Garaham igazából halott.

Ők igazából mind halottak.


A Halál a saját bordáin xilofonozik, a saját inain húzza a vonót, és kacagva dobol a koponyáján lábszárcsont-dobverőivel. 
Egyedül 
a Halál
 nem táncol: 
a művében gyönyörködik.



*ezt loptam, a 30Y Pécsi tánctanár c. remekművéből

8 megjegyzés:

  1. Úgy érzem megérte egy röpke 5 percre felszabadulnom az irodalomtételek felől. Nekem nagyon nagyon tetszik, bár a végére már azong odnolkodtam, hogy ők igazából mind halottak és Hannibal asztalán vacsoraként bámulnak egymásra a szemtelen szemeikkel. Mindenesetre nagyon nagyon tetszik még akkor is, ha nem vagyok jártas sem a WTMN vagy HP fandomban, de el tudtam képzelni és ez a lényeg, mert nekem még mindig nagyon tetszik.

    Igazából én is halott vagyok, miután ezt elolvasom. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! ^^ Először is: tényleg totál beleillene, hogy Hanni asztalán heverjenek a drágák, bár akkor nem hinném, hogy táncolnának. :/ Másodjára imádlakésaranyosvagyhaddrágjalakmeg. <3 Éééés végül: Ne.Legyél.Halott: még várom, hogy feltedd, amit ma mondtál. Fel kell tenned. Várok. (Közelebb vagyok, mint gondolnád. Csak várok a sötétben. Halld a lélegzetem zaját! Hallod? Jó. Én várok Rád.)

      Törlés
  2. El vagyok kényeztetve, amit nem hiszek, hogy megérdemlem, de ettől függetlenül gátlástalanul élvezem. Nem sok mindenre emlékszem az irodalomórákból, csak annyira, hogy az első hónap alatt kiolvastam az összes verset és novellát, meg hogy két műfajt imádtam nagyon: a balladát és a haláltáncot.
    Erre mibe botlok?
    Haláltáncba.
    Nem merek hinni a szememnek, még azután se, hogy vagy ötször egymás után végigolvastam, és még a képernyőt is végigsimogattam, mert ez borzongatóan tökéletes.
    Minden ízében.
    A hideg maratont futott a hátamon, minden egyes sornál, az átkötéseknél meg bennszakadt a tüdőmben a levegő
    "Sherlock igazából halott.

    Mellette egy ballonkabátos férfi.

    A ballonkabátos férfi igazából angyal. "

    Köszönöm, vastaps, virág és bonboneső. A karakterhűségre pedig nincsen elég jó jelző. Valami zseniális, ahogy bezártad a jellemüket néhány bekezdésbe, mint valami dzsint a palackba.
    Szerettem, imádtam, bőgtem.
    Köszönöm, hogy olvashattam!
    U.i: Benne lennél egy cserében? A nevemre kattinva el tudsz navigálni az oldalamra. Megtiszteltetés lenne. Nekem

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Ugye, hogy a ballada és a haláltánc mennyire zseniális dolgok? ^^ Végre valaki osztja a lelkesedésemet. :-D Gyere, hadd ölelgesselek meg, és el sem foglak engedni, mert olyan kedves dolgokat írtál, és úristen itt hullanak a virágok meg a bonbon és whoa. Igazából csak meg szeretném köszönni, az oldalcseréért pedig olyan baromira hálás vagyok (ki is teszlek gyorsan), és hát tudnék vitatkozni, hogy kié a megtiszteltetés, mert lusta zugolvasóként ott vagyok osonok ám a blogodon, és most szent elhatározásom, hogy erőt veszek magamon és írok Neked. *u* Csak előbb befejezem az örömtáncot ^^ (most mondd, hogy normális, ha minden megnyilvánulásomban szerepel a 'tánc' szó.).

      Törlés
  3. Drága Anett!

    Ez. Egy. Remekmű.
    Ugye, tudod?

    Kevés volna ide egy regénynyi áradozás is, akkor sem tudnám kifejezni, mennyire tökéletes, mennyire borzongató, mennyire egyedi és mennyire halálosan gyönyörű. Itt küldöm hálás köszönetemet érte annak a bizonyos irodalomtételnek.

    Tudod, a fandomok közül mindössze két és felet ismerek, Hannibal és Sherlock idegenek számomra (mármint utóbbinak vannak halvány körvonalai a fejemben, mert olvastam már Arthur Conan Doyle-t), úgyhogy örültem nagyon, hogy ők hárman - Castiel, Cecil és Remus - alkották az írásod közepét. :-) Mindazonáltal a kedvenc részem ott kezdődik, hogy "A Halál rendszerint táncba viszi, majd sírba kényszeríti a legkülönbözőbb társadalmi típusokat képviselő embereket." és ott végződik, hogy "Egyedül a Halál nem táncol: a művében gyönyörködik.", és remélem, Te is gyönyörködsz a művedben. Én azt teszem.

    Köszönöm!
    Puszi,
    Remie

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Juhúú, szia, Remie! ^^

      Tudod, milyen jó, amikor a sok spam és a közösségi oldalak közlendője mellett megjelenik egy pinduri értesítés, hogy írtál a bejegyzésemhez? ^^
      Már olvasás előtt is vigyorgok, közben is és utána is. :-D

      Egyébként picit kétségeim vannak, hogy jó dolog-e ez az egész "fandomosdi", és mindig árulónak érzem magamat, ha bepötyögöm Cecil vagy Hannibal nevét. Ugyanakkor például egy-egy Sherlock fanfiction után még lelkesebben térek vissza Remusékhoz...<3

      Mindenesetre az irodalomtétel megkapta a köszönetedet, de csak egy önelégült mosollyal válaszolt. (Elég morcos és makacs, egyelőre nem jövünk ki túl jól. :-/)

      Köszönöm szépen, hogy írtál, sok-sok hálapuszi érte! ^^

      Törlés
  4. Szia…
    Azt mondtam (azzal ijesztgettelek) az előbb, hogy számíts a jobb híján véleménynek nevezett, értelmetlen kuszaságaimra a többi gyöngyszemednél is… Hát… Itt most nem tudok mit mondani. Gondolkodni sem tudok. Elakadt a szavam, és csak a monitort bámulom percek óta, tágra nyílt szemekkel, és próbálom valahogy feldolgozni ezt az élményt… Ugye tudod, hogy ez a pár bekezdés, ez maga A Tökéletesség. Egyszerűen hihetetlen, annyira… nem bocsánat, tényleg nem találok szavakat... Tökéletes. Köszönöm, hogy megírtad, köszönöm, hogy olvashattam. <3

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! *-*
      *értelmetlen vinnyogás*
      *nem tudja hogy felálljon-e ugrálni*
      *mégis felpattan*
      Khm, szóval itt vagyok. Idióta mosollyal. Idióta, de végtelenül hálás mosollyal. :) És... nagyon köszönöm, de tényleg nagyonnagyon, gyere ide egy ölelésre. ^^

      Törlés

 

Template by BloggerCandy.com